Udruga Porat u osnivanju

October 01, 2003

ZADARSKI APSTINENTI PODNIJELI SLUŽBENI ZAHTJEV ZA REGISTRACIJU UDRUGE APSTINENATA ZA POMOĆ PRI RESOCIJALIZACIJI

Osnivanje udruge, simbolično nazvane “Porat”- luka, inicirali su ovisnici koji su se vratili iz komune ili iz zatvora i teško se snalaze u društvu. Trenutačno sedam članova, čine jezgru udruge koja će okupljati bivše ovisnike, one koji apstiniraju najmanje godinu dana, doznajemo u zadarskom Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Susret sa stvarnošću nakon ovisničkog pakla i boravka u komuni predstavljen je, kako od stručnjaka, tako i od samih ovisnika kao veliki problem, toliki da se apstinenti zbog nemogućnosti resocijalizacije ponovno vraćaju heroinu. Upozoravano je na poteškoće zapošljavanja bivših ovisnika, na neizbrisiv pečat koji ovisnici nose i nakon izlaska iz svijeta droge, poteškoće uklapanja u obiteljski život, te užu i širu zajednicu, no kod nas nema puno pozitivnih iskustva uklapanja apstinenata u normalan život. Upravo zbog toga zadarski apstinenti, njih sedam, došli su na ideju da se oni sami aktiviraju oko pomoći bivšim ovisnicima jer najbolje znaju što je najteže prebroditi bivšim ovisnicima kad se opet sudare s realnošću. Tako je prošli mjesec Županiji službeno podnesen zahtjev za registraciju udruge Porat-udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji i trenutačno se čeka odgovor. Naime, voditeljica zadarskog Centra za prevenciju dr. Belinda Vuksan u nekoliko je navrata upozorila koliko je važno da nakon liječenja ovisnika, uspješno odrađenog boravka u komuni, uslijedi kvalitetna resocijalizacija, jer u protivnom se dogodi ponovno vraćanje drogi. Postoje, kazala je dr. Vuksan, oni koji shvaćaju koliko je tanka nit koja bivše ovisnike dijeli od ponovnih ovisnika, pa se, primjerice, predstavljaju riječima “apstinent 20 godina”. Nepostojanje resocijalizacijskih modela tako se otkriva kao jedna od slabih točaka borbe protiv ovisnosti. -Osnivanje udruge, simbolično nazvane “Porat”-luka, inicirali su ovisnici koji su se vratili iz komune ili iz zatvora i teško se snalaze u društvu. Trenutačno sedam članova, čine jezgru udruge koja će okupljati bivše ovisnike, one koji apstiniraju najmanje godinu dana, otkriva Ivana Haberle, medicinska sestra u zadarskom Centru za prevenciju i članica Stručnog savjeta pri Vladinu uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, dodajući kako su bivši ovisnici najprije dolazili pojedinačno, ali s istom idejom kako oni nisu invalidi, nego pokušavaju opstati, vratiti se normalnom životu, te im treba pružiti šansu. Tako je, kaže Haberle koja pruža potporu ovom nastojanju zadarskih apstinenata, došlo do odluke o osnivanju udruge koja bi u sklopu svog plana i programa najviše radila upravo na onim problemima koje sami bivši ovisnici istaknu. -Udruga bi nastojala pomoći pri zapošljavanju bivših ovisnika, otvaranju mogućnosti doškolovanja, zalagala bi se za nediskriminirajući tretman apstinenata u društvu, a pošto su članovi udruge i roditelji, planirana je i stručna edukacija o roditeljstvu, kaže Haberle . Kada stigne odgovor na zahtjev o registraciji, uslijedit će, vezano za financiranje udruge,obraćanje Vladinom uredu, Ministarstvu zdravstva, Županiji, Gradu, jer, kao doznajemo od Haberle, aktivisti udruge bili bi plaćeni za svoj rad, no udruga, kaže ona, ipak ne bi iziskivala značajna sredstva.
Kako je osnivanje udruge zadarskih apstinenata u Centru dobilo pomoć u administrativnoj proceduri i podršku za ozbiljno aktiviranje, a sami su inicirali osnivanje udruge, Haberle je optimistična kada su u pitanju rezultati rada, iako priznaje da je prilikom savjetovanja s nekim od članova Stručnog savjeta, dobila potvrdu kako za ovakav rad nema puno prethodnih pozitivnih iskustava. “Porat”, kao relativno novi profil udruge koja bi okupljala apstinente, zamišljen je kao prihvatna i kontaktna luka, koja bi pomažući u resocijalizaciji nakon povratka s liječenja, bivše ovisnike odvraćala od ponovnog uplovljavanja u svijet droge.

About the Author
Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji