Sudjelovali smo u projektu “Uključene zajednice” udruge roditelja Korak po korak

February 02, 2021
Off

Tijekom protekle godine naša udruga sudjelovala je na projektu „Uključene zajednice“ gdje se kroz povezivanje i osnaživanje udruga civilnog društva radilo na stvaranju uvjeta u društvenim zajednicama za resocijalizaciju počinitelja kaznenih djela.

Jedan od ciljeva projekta je i informiranje javnosti o poteškoćama i potrebama djece (bivših) zatvorenika i njihovih obitelji, kako bi se i njima mogla pružiti adekvatna potpora.
U Hrvatskoj je godišnje prosječno 12 000 djece čiji su roditelj(i) u zatvoru. Često ih se ne prepoznaje kao djecu kojoj je potrebna podrška te bivaju i stigmatizirana. Djeca čiji su roditelji u zatvoru se mogu suočiti i s vrlo jakim emocijama poput tuge, srama, straha i ljutnje koje ne moraju isticati na van. Bez obzira na djetetovu emocionalnu reakciju, važno je da okolina pruži djetetu podršku i razumijevanje.
U sklopu projekta su zato izrađene i dvije slikovnice koje bi roditeljima, skrbnicima i odgajateljima poslužila kao alat za podršku u razvoju suosjećanja i empatije prema djeci čiji su roditelji izvršavali kaznu zatvora, animirani film na istu temu te letak za roditelje i odrasle koji rade s djecom i obiteljima na temu razgovora o kazni zatvora s djecom.
Pregledajte i preuzmite slikovnicu Zašto je Gor nacrtao zub?
Pregledajte i preuzmite slikovnicu Što muči Riku?
About the Author
Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji