Udruga Porat održala javnu tribinu “Dualne dijagnoze u liječenju ovisnosti”

May 23, 2009

Udruga Porat održala je javnu tribinu pod nazivom “Dualne dijagnoze u liječenju ovisnosti” u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar a gosti su bili dr. med. Slaven Zudenigo iz Psihijatrijske bolnice Rab, dr. med. Jasminka Jurišić-Šango iz Psihijatrijske bolnice Ugljan, dr. med. Belinda Vuksan iz Opće bolnice Zadar te Gordana Kaviki.
Dualne dijagnoze su veoma česta pojava kod liječenja ovisnika, naime, veliki broj bivših ovisnika ima psihičke poremećaje za koje je veoma teško utvrditi jesu li prije uzimanja droga imali psihičke smetnje ili su smetnje nastale kao posljedica uzimanja droge.
Bivši ovisnici doživljavaju razne smetnje od depresije, panike, straha, anksioznosti, poremećaja osobnosti pa sve do shizofrenije. Dualne dijagnoze su još uvijek zagonetke i izazov za nas liječnike, a potrebno je puno rada, priče, dugih razgovora i naravno hospitalizacije, anamneze i heteroanamneze i kliničkog promatranja. Osim toga moramo obratiti pozornost na ponašanje ovisnika, je li prije uzimanja droge ili u djetinjstvu imao morbidno ponašanje, kazala je dr. med. Jasminka Jurišić Šango.
Dr. Zudenigo je naglasio kako sve droge mijenjaju kemijski sastav u mozgu te djeluju na neurotransmiterske sustave u mozgu.
Udruga Porat ovo je predavanje organizirala kako bi se čulo mišljenje stručnjaka koji su se u svom radu susreli s ovim sprecifičnim oblikom bolesti ovisnosti. Zahvaljujemo se Gradu Zadru jer je imao razumijevanja za naše probleme i dualne dijagnoze a uz to dobili smo osobu koja će pomagati članovima naše udruge oko dualnih dijagnoza, a radi se o dr.med Anti Mardešiću.

About the Author