Projekt Minus virus

Minus virus je projekt smanjenja štete s kojim se provodi podrška intravenoznim korisnicima droga s ciljem smanjenja rizika od infekcije Hepatitisom B i C i HIV-om razmjenom šprica i distribucijom aseptičnog materijala, savjetovanjem i davanjem smjernica za zdravlje i javljanje na liječenje.

Partner u provedbi projekta je :

Zavod za javno zdravstvo Zadar – Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar

Korisnička skupina:
Intravenozni ovisnici o opojnim drogama – marginalizirani su u zajednicama u kojima žive.

Neizravni korisnici : Mladi s rizičnim oblicima ponašanja, Osobe s HIV/AIDS-om, Obitelji, Opća populacija građana, Pojedinci-stručnjaci u različitim područjima (medicina, pravo, socijalni rad i slično)

Aktivnosti koje se provode kroz projekt su :

• Podjela i zamjena čistog pribora

Podjela i zamjena čistog pribora podrazumijeva dostupnost sterilnog pribora u prostorijama udruge Porat kao i odlaske na mjesta gdje se ovisnici okupljaju te se vrši distribucija sterilnog pribora i od korisnika se preuzima infektivni otpada. Korisnicima se dijeli edukativni materijali i prezervativi. U prostorijama udruge Porat podjela i zamjena čistog pribora odvija se radnim danom (osim ponedjeljkom) u popodnevnim satima od 18:00 do 20:00, a vikendom od 12.00 do 14:00. Prilikom održavanja festivala, koncerata u Zadru i okolnim mjestima, a posebice na plaži Zrće – Novalja, na promotivnom stolu dijeli se sterilni pribor, prezervativi i edukativni materijali.
  • Savjetovanje, motiviranje za uključenje u psihosocijalni tretman Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar.

Savjetovanje i individualna psihološka potpora (prema potrebi i najavi korisnika) odvija se u prostorijama udruge Porat u sklopu Savjetovališta koje je aktivno u udruzi Porat već niz godina, a vodi ga uspješno resocijaliziran drug free apstinent. Prilikom aktivnosti dijeljenja članovi udruge Porat nastojati će motivirati ovisnike van sustava za uključenje u psihosocijalni tretman Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti  i mentalno zdravlje Zadar.
  • SOS telefon

Savjetovanje preko SOS telefona koji je dostupan 24/7 uključuje telefonski razgovori potpore ovisnicima, dogovore o razmjeni čistog pribora, informiranje o krvlju i spolno prenosivim bolestima i načinima testiranja, zaprimanje informacija o lokacijama koje su kontaminirane infektivnim otpadom
  • Informiranje o krvlju i spolno prenosivim bolestima

Informiranje osoba o krvlju i spolno prenosivim bolestima provode se kroz Savjetovalište udruge Porat kao i neposredno u kontaktu s osobama pri razmjeni čistog pribora (igala i šprica). Uključuje tiskanje i distribuiranje edukativnih letaka i javno predavanje .
  • Čišćenje okoliša od infektivnog otpada

Akcije čišćenja infektivnog otpada po dojavama građana a i samih ovisnika te redovitim obilaskom lokacija na kojima se uobičajeno pronalazi infektivni otpad. Također, nastoji se pregledati što više novih lokacija. Čiščenje se evidentira na Mapi čiščenja koja je javno dostupna na web stranicama udruge. Uništavanje infektivnog otpada se vrši u  partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar  zdravstvo Zadar.
  • Priručnik o postupanju u slučaju predoziranja opojnim sredstvima

izradit će se u suradnji s Marijanom Surać Jurlina, doktor medicine, Specijalizant hitne medicine Centra za Hitnu medicinu  - OHBP Opća bolnica Zadar te će se prije tiskanja poslati na odobrenje Ministarstvu zdravlja.  Priručnik će sadržavati informacije o tome što je predoziranje, kako i zašto dolazi do predoziranja, koji su znakovi predoziranja te što učiniti u slučaju predoziranja, uz naziv projekta i naziv nadležnog ministarstva. Priručnik će se također dijeliti korisnicima prilikom aktivnosti podjele sterilnog pribora, ali i obiteljima ovisnika te zainteresiranoj javnosti prilikom predavanja u sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti, kao i Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Tiskanje priručnika predviđeno je za prvu godinu provedbe projekta, dok će se u drugoj i trećoj godini provedbe programa održati po dva predavanja godišnje o postupanju u slučaju predoziranja opojnim sredstvima. Predavanja su namijenjena izravnim korisnicima programa Minus Virus ali i široj zainteresiranoj javnosti ( obitelji, prijatelji, poznanici).