Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama 2015

June 23, 2015

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u Zadru smo službeno obilježili 18. lipnja 2015. u vremenu od 10.30 do 13 sati na Obali kralja Petra Krešimira IV.

WP_20150618_11_27_13_Pro

Udruga Porat u partnerstvu sa Službom za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje i mentalno zdravlje Zadar, Terapijskom zajednicom Mondo Nuovo i HULOH Hepatos iz Splita organizirala je pregled jetre uređajem Fibroscan kao i testiranje na hepatitis C brzim testovima iz sline.
Testiranje je bilo namjenjeno svima koji su bili izloženi korištenju zajedničkih igala pri uzimanju opojnih droga, transfuziji krvi ili krvnih derivata prije uvođenja obaveznog testiranja krvi, usputnom spolnom odnosu bez zaštite, tetoviranju, piercingu, akupunkturi ili elektorili moguće izvršenim nesterilnim priborom te non A non B hepatitisu dijagnosticiranom prije 1989. godine. Testiranje je bilo anonimno, povjerljivo i besplatno, a nisu bili potrebni nikakvi identifikacijski dokumenti, osobni podaci ni uputnica.
U Hrvatskoj se zbog zlouporabe droge godišnje liječi oko 7.800 osoba, a ta je brojka u stalnom porastu. Populacija ovisnika ima povećan rizik obolijevanja od zaraznih bolesti (HIV, hepatitis B i C,spolno prenosive bolesti).

Kako je bilo na testiranju pogledajte u galeriji slika.

About the Author